tvrz Stará Bělá

tvrz u lesa Paleska
Poměrně výrazně narušené větší tvrziště vzdálené 1,5 km jz. od centra obce, v lese zvaném Palesek. Znatelný porušený pahorek jádra lokality, část valu a příkopu. Existuje předpoklad jejího založení bratry z Frýdlantu v průběhu 14. století.
Pohled na pahorek tvrze od jihozápadu
© Jan P. Štěpánek 09/2006
Graficke pismenko Poměrně vzdálená od centra dnes jedné z ostravských městských částí – Staré Bělé – se nacházejí terénní pozůstatky druhé ze starobělských tvrzí. Tvrziště je vzdáleno takřka 1,5 km vzdušnou čarou jihozápadně od středu obce s vodní tvrzí, v zalesněném údolíčku bezejmenného potoka, v sousedství lesa zvaného Palesek. V těsné blízkosti tvrze se nachází bývalá polní cesta ze Staré Bělé do Krmelína, která dnes slouží jako značená cyklostezka.

Historie starobělské tvrze u lesa Paleska
    Koncem 80. let 20. století byl na zbytku plata proveden zjišťovací archeologický výzkum, který přinesl několik zlomků keramiky datovatelných do průběhu 14. století. Nebyla zde prokázána žádná stavba ani kulturní vrstva, s výjimkou několika uhlíků, což prokazuje na nepříliš dlouhé trvání tvrze, postavené zřejmě jen ze dřeva. Hlavní věžovitou stavbu můžeme předpokládat na nejchráněnějším místě, v jihozápadní části tvrziště.

J. Tichánek a kol.: Šlechtická sídla na Frýdecko-Místecku, Alpress, Frýdek-Místek 2006, 1.10. 2006

Popis starobělské tvrze u lesa Paleska
    Tvrz samotná zaujala nevysoký konec ostrohu nad soutokem dvou drobných potoků. Od přístupové strany, od západu, kde dnes pokračuje mírně se zvedající rovina polí, je tvrziště odděleno mohutným, až 6 m hlubokým a 25 – 30 m širokým šíjovým příkopem, kterým dnes vede stezka. Samotné jádro tvrze je v současnosti z velké části (až 2/3) poškozeno těžbou písku. Pozůstatek centrálního plata se mírně svažuje jihovýchodním směrem. Nejvyšší místo