Špatně čitelné terénní relikty tvrziště písemně doloženého k roku 1554. Tvrz vznikla pravděpodobně počátkem 14. stol. a zanikla koncem 16. století. Tvrz se nacházela na pahorku nad hospodářským dvorem v obci.
Pohled na lokalitu tvrze dle M. Plačka od jihu
© Jan P. Štěpánek 04/2006
Graficke pismenko Rychaltická tvrz ležela dle mnoha badatelů na oválném návrší nad bývalým panským dvorem, pozdějším státním statkem, západně od středu obce a kostela. Nejsnadnější přístup ke dvoru a od něj do kopce na návrší je od rychaltického kostela. Tady se dá snadno přejet i autem po mostě přes říčku Ondřejnici a pokračovat stále rovně až do chátrajícího areálu dvora. K problému lokace rychaltické tvrze existují v podstatě dvě teorie. Obě mají svá pro i proti. Pan J. Tichánek umísťuje středověkou tvrz přímo na vrcholek návrší nad bývalým panským dvorem, kterému se dodnes říká Bollwerk, do trati zvané „Ve vápenkách“. Celá lokalita pahorku je viditelně narušena ...
Jan P. Štěpánek, Šlechtická sídla na Frýdecko - Místecku (J. Tichánek a kolektiv, 2006), 1.5. 2006

Historie tvrze
    Ves Rychaltice vznikla ve 14. století, první zpráva pochází z roku 1394. Byla biskupským lénem. Existenci tvrze v Rychalticích výslovně dokládá listina z roku 1554, kdy se uvádí „tvrz a ves Rychwalticze“. Dle této tvrze se nazývala i významná vladycká rodina „z Kateřinic", psaná po získání rychaltického léna jako Rychvaldští z Kateřinic. V letech 1373 – 1408 se uvádí Maršík z Kateřinic, který drží původně jen tvrz Kateřinice. Zdá se, že