Moje místa 0
Nevýrazná bezslohová kaple z roku 1818 na nevýrazném vršku v místní části Kamenec. Kaple sama o sobě není výrazná, zajímavé z hlediska historie a pověstí je samo místo na kterém stojí.
hlavní průčelí kaple
© Jan P. Štěpánek 01/2006
Graficke pismenko Nenápadná kaple s malou věžičkou leží na mírné vyvýšenině v části města Frýdlantu nad Ostravicí, které se odedávna říká Kamenec. Stavba sama o sobě by nebyla nijak zvlášť zajímavá, kdyby se k ní nevázalo tolik pověstí spojených s nejstarší minulostí města. Původní Kamenec byl až do počátku 20. století pouhé označení prostoru mezi historickým jádrem města Frýdlantu nad Ostravicí a řekou Ostravicí. Jednalo se vlastně o místo starého řečiště řeky Ostravice, která se během mnoha let přibližuje stále více slezskému břehu a ukrajuje z něj. Osídlen byl pouze řídce několika málo dřevěnicemi a oddělen od samotného města mlýnským náhonem, tzv. ...

pověsti

Starodávná frýdlantská tradice udává, že právě v místě současného Kamence a právě malého pahorku stávala původní vesnice Frýdlant (Friedland). Současná kaple prý stojí na pozemcích bývalého fojtsví a právě na tomto pahorku měl stát původní frýdlantský dřevěný kostel. Místo toto nemělo a nemohlo mít dlouhého trvání, protože řečiště Ostravice bývalo před regulací velmi nestálé a měnilo se velmi často. Řečiště měnilo svůj tok od úpatí Ondřejníku až

Jan P. Štěpánek, Šlechtická sídla na Frýdecko-Místecku (J. Tichánek a kol.), 15.1. 2006