Kostel v Jiříkově byl postaven na místě staršího objektu v letech 1724–28 Johannem Georgem Aichbauerem na náklady šluknovských Harrachů. Obklopuje ho bývalý hřbitov s několika barokními sousošími.
Kostel od jihozápadu
© Ivan Grisa 04/2010
Graficke pismenko Kostel stojí na návrší nad východním okrajem jiříkovského náměstí. Příjezd od Rumburka po silnici II/263 (dále po několika stech metrech končí na hraničním přechodu Jiříkov/Ebersbach), parkování možné přímo pod kostelem. Na náměstí zastavují i autobusy linek z Rumburka a Šluknova.
Kostel je přístupný během bohoslužeb, které se konají pravidelně v pátek od 17.00 a v neděli od 8.30.

Kostel svatého Jiří v Jiříkově
    Vzhledem k nárůstu počtu duší, způsobenému hospodářským rozvojem Šluknovského výběžku, daným blízkostí saské hranice, bylo třeba nahradit malý a zchátralý kostel v Jiříkově novým objektem. První plány vypracoval vídeňský Johann Lucas von Hildebrandt, pro velkou nákladnost však byly hrabětem z Harrachu zamítnuty. V letech 1724–28 kostel nakonec postavil podle svých návrhů pražský stavitel Johann Georg Aichbauer. Velký jednolodní kostel s věží v

Ivan Grisa dle Klára Mágrová: Architektonické návrhy J. L. von Hildebrandta, doprovodný text k výstavě v rumburské loretě, 2009, 9.4. 2010