Pod dačickým klášterem se nacházejí zbytky špitálního kostela sv. Anny ze 13. stol. V letech 1659–74 sloužil františkánům, zrušen za Josefa II. a přestavěn na domy, což se projevuje zejména tvarem východní části jednoho z nich (bývalý presbytář).
Domy vzniklé ze špitálního kostela
© Ivan Grisa 12/2009
Domy vzniklé z bývalého špitálního kostela stojí pod klášterem u vstupu na kryté schodiště ke kostelu.

Bývalý špitál s kostelem sv. Anny v Dačicích
    Bývalý špitál založili po roce 1234 křižovníci s červenou hvězdou, kteří spravovali zdejší faru (viz kostel sv. Vavřince). Po husitských válkách převzalo špitál město, od roku 1659 pak františkáni, kteří zde měli postavit nový klášter. Do roku 1674 jim sloužil starý špitální kostel svaté Anny, který pocházel zřejmě ze 13. století. Za vlády Josefa II. byly špitál i kostel zrušeny, jejich budovy se změnily v obytné domy. Pozůstatky kostela se