Františkánský klášter byl postaven nadáním dačického primátora Matyáše Jiřího Kapety v letech 1660–72. Zrušen 1950, poté městské museum. Řádu navrácen po roce 1990, od roku 1997 slouží bosým karmelitánkám. V nedávných letech celková obnova.
Klášter od severozápadu
© Ivan Grisa 12/2009
Graficke pismenko Klášter dominuje východní části města, vzhledem k poloze na návrší je vidět i z historického města na západním břehu Moravské Dyje. Parkování je možné nad výjezdem z města po silnicích II/151 a II/407 na místní komunikaci. Od zastávky Dačice město na trati Kostelec u Jihlavy - Slavonice i centra města lze vyjít k průčelí kostela po krytém barokním schodišti.
Z celého komplexu je vzhledem ke striktní klausuře karmelitánek přístupný jen kostel v době bohoslužeb (pravidelně v neděli od 10.30).

Klášter františkánů (dnes karmelitek) v Dačicích
    Zakladatelem dačického františkánského kláštera byl zdejší primátor Matěj Jiří Kapeta, který získal značné jmění vývozem sukna do Indie a Ameriky. Prvotním záměrem bylo využití špitální kaple a stavba kláštera v jejím sousedství. Lokalita však vzhledem k blízkosti Moravské Dyje řeholníkům nevyhovovala, proto byl klášter nakonec postaven v letech 1660–64 na návrší nad ní. Špitální kaple však sloužila nadále potřebám kláštera, protože zakladatel

Ivan Grisa, dle D. Foltýn a kol.: Encyklopedie moravských a slezských klášterů, Libri 2005, 9.1. 2010
    Sv. Antonín Paduánský - jeho život, legendy, atributy

klášter