Původně renesanční budova radnice byla postavena roku 1559. Úpravy 1617, 1723, 1831. Po roce 1850 sídlo okresních orgánů, od roku 2003 druhá budova městského úřadu, sídlí zde i turistické infocentrum.
Radnice od západu
© Ivan Grisa 12/2009
Graficke pismenko Radnice stojí v západní frontě hlavního Palackého náměstí. Zde se scházejí všechny silnice II. třídy, procházející Dačicemi, lze tu i zaparkovat. Od železniční zastávky Dačice město (trať Kostelec u Jihlavy - Slavonice) asi 200 m k západu.

Radnice v Dačicích
    Stavba samostatné radniční budovy se s povolením a podporou vrchnosti uskutečnila roku 1559. Dvoukřídlá budova s rohovou hranolovou věží původně vrcholila směrem do náměstí třemi vysokými štíty. Několikrát vyhořela (1690, 1721, 1831). Po druhém z požárů ji opravil Francesco Cameli, snesl přitom průčelní štíty. Při přestavbě v letech 1848–50 získala průčelí klasicistní vzhled včetně nového hlavního portálu a sedlovou střechu. Od roku 1850 zde

Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 1. díl, Libri 1996 a webové stránky města Dačice, 9.1. 2010

Jindřichův Hradec  (JH)
    Dačice