Novogotický chrám byl postaven na místě kostela ze 13. století, který byl zbourán. Nový kostel byl vystavěn v l. 1825 - 1853. Jedna z největších novogotických sakrálních staveb v Evropě.
kostel Narození Panny Marie
Graficke pismenko Chrám Narození Panny Marie se nachází na Mariánském náměstí, což je asi 200 metrů od náměstí Českého Ráje. U kostela je hřbitov a márnice.
Chrám Narození Panny Marie patří k největším novogotickým stavbám v Evropě a je dominantou města a okolí. Na hřbitově se nacházejí náhrobky významných rodů na Turnovsku.
Aleš Marek, 10.1. 2006

Kostel je přístupný během bohoslužeb, které se konají pravidelně o nedělích od 10.00.

historie

Původní dominikánský chrám byl postaven ve 14. století, v letech 1550 - 1620 byl chrámem českých bratří. Kostel zde stál do poloviny 18. století. Novogotický kostel (architekt J. Hausknecht) byl postaven roku v l. 1838 - 1853. Jedná se o mohutnou novogotickou převýšenou trojlodní baziliku z tesaných kvádrů, s polygonním presbytářem, po jehož bocích jsou kaple. Na východě budovy hranolová věž, v níž je sakristie. V presbytáři je síťová

Aleš Marek / Kolektiv autorů, Umělecké památky Čech, svazek 4.,Academia, Praha, 1982, 10.1. 2006

Liberecký kraj