Původně zamýšlená stavba nového zámku hraběte Jiřího Illésházyho byla v r. 1683 před dokončením předána církvi, aby sloužila jako nový farní kostel. Ten byl r. 1689 vysvěcen. V 19. století upravena kostelní věž.
© Luděk Vláčil 08/2017
Římskokatolický kostel Nanebevzetí Panny Marie ve Vsetíně je velmi pozoruhodnou stavbou. Málokdo tuší, že jeho objekt měl být původně novým vsetínským zámkem. Až po požáru starého kostelíka byla hrubá stavba barokního nového zámku věnována církvi.
Kostel s objekty bývalého nového zámku se nachází na jižním okraji zámeckého parku, na hraně svahu k řece Bečvě.

historie

Samotný objekt současného kostela Nanebevzetí Panny Marie začal být budován ve druhé polovině 17. století majitelem vsetínského panství hrabětem Jiřím Illésházym jako raně barokní nový zámek. Situace tomu však chtěla jinak. V roce 1683 vyhořel starý dřevěný kostelík i fara, a proto hrabě nedokončenou budovu nového zámku věnoval katolické církvi. Po nutných stavebních úpravách byl v roce 1689 kostel vysvěcen. Z původní stavby nového zámku zůstaly

Jan P. Štěpánek podle informační tabule na místě, 6.1. 2008