Kostel v Cizkrajově byl postaven po roce 1500 slavonickým mistrem Jörgem Estreicherem ve slohu jihočeské pozdní gotiky. Součástí areálu je hřbitov a barokní fara, spojená s kostelem krytým mostem.
Kostel od severu
© Ivan Grisa 12/2009
Graficke pismenko Cizkrajov je dostupný po silnicích III. třídy z Dolního Bolíkova, Peče (odbočky z II/406) a od Mutné (z II/152). Parkování je možné přímo u kostela. Nejbližší železniční zastávka Dolní Bolíkov na trati Kostelec u Jihlavy - Slavonice je vzdálena asi 1 km západně (po žluté turistické značce, která dále pokračuje až do Dačic).
Kostel je přístupný během bohoslužeb, které se pravidelně konají o nedělích od 11.00.

Kostel svatých Petra a Pavla v Cizkrajově
    Kostel stál v Cizkrajově zřejmě od počátku existence obce, vázané na sídlo pánů z Bílkova (viz heslo). Do roku 1489 byl pod patronátem pražského kláštera Strážců Božího hrobu na Zderaze, poté pánů z Hradce, později majitelů dačického panství. Dnešní stavba pochází z let 1500–03, uskutečnil ji stavitel Jörg Estreicher z nedalekých Slavonic. Představuje jednu z posledních ukázek čisté jihočeské gotiky: silně převýšené dvojlodí s minimálně

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 1., Academia 1977 a webové stránky http://www.dendrochronologie.cz/, 9.1. 2010

Jindřichův Hradec  (JH)
    Cizkrajov