zámek Lauenstein

Geising - Lauenstein
Zámek vystavěn v 16. století na místě staršího hradu. Nejvýznamnější představitelé panství byli rytíři z Bünau.
Celkový pohled
Graficke pismenko Zámek se nachází asi 8 kilometrů od Cínovce. Zámek stojí vysoko na kopci, brána k zámku se nachází hned na náměstí. Zámek nezklame návštěvníky ani cenou, která je 3Eu pro dospělou osobu, ani nesmyslnými zákazy fotografování, jak je zvykem na zámcích v ČR, poplatek za fotografování je 1Eu. V celém zámku je několik expozic, od muzea pošt, po historii drážďanského Frauenkirche, včetně původních zbytků zvonu, nebo základního kamene. Další expozice jsou zaměřeny na floru a faunu Krušnohoří. Jak bývá zvykem při prohlídkách v Německých zámcích je návštěvník překvapen množstvím páček, tlačítek, atd. Stisknutím se rozpohybuje například tehdejší počítadlo ujetých ...
Aleš Marek, 6.7. 2007

historie

Zámek Lauenstein byl vystavěn v 16. století na místě starého hradu. Celé panství patřilo do držení rytířů z Bünau. Rod rytířů z Bünau byl kdysi jedním z nejvýznamnějších v Sasku. Po roce 1406 získali za své vojenské zásluhy nedaleké panství Weesenstein, spolu se zámkem. Toto panství se stalo na dalších 12 generací centrem jejich rodových držav. Díky jejich vlivu, hospodářskému a ekonomickému rozvoji se jejich moc rozrostla až do Čech, kde