Původně románský kostel v Bílkově stojí na nejvyšším místě někdejšího hradního ostrohu. Rozšíření ve 13.–14. století, po zničení hradu opevněn. Kamenná věž 1803, loď zaklenuta 1844. Obklopen hřbitovem, dominanta celé vsi.
Kostel od jihozápadu
© Ivan Grisa 12/2009
Graficke pismenko Bílkov se nachází asi 3,5 km východně od centra Dačic, jejichž je součástí. Příjezd po silnici II/407 a místní komunikaci přes dačickou průmyslovou zónu, kostelní věž slouží jako dobrý orientační bod. Ve vlastní vsi je nutno překřížit přítok Vápovky a prudkým stoupáním vyjet ke kostelu. Parkování je možné přímo u něj.
Nejbližší železniční zastávka Dačice město (trať Kostelec u Jihlavy - Slavonice) je dostupná po modré turistické značce, která pokračuje dále po hřebeni k východu nad Krasonice.
Informace o konání bohoslužeb a tím i přístupnosti kostela hledejte na přiloženém kontaktu.

Kostel svatého Jana Křtitele v Bílkově u Dačic
    Počátky bílkovského kostela nejsou zcela jasné. Na ostrožně nad potokem Vápovkou se předpokládá existence osídlení již v 9.–10. století a snad i šlechtického sídla ve vazbě na kostel před stavbou hradu. Nejstarší částí dnešního kostela bylo románské presbyterium a raně gotická loď z poloviny 13. století. K nim zřejmě ještě před koncem století přibyla severní kaple/sakristie, jejíž navázání na východní straně je velmi pozoruhodné. Presbytář pak

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 1., Academia 1977 a D. Líbal: Katalog gotické architektury v ČR do husitských válek, Unicornis, 2001, 4.1. 2010