Moje místa 0
Bývalý panský dvůr postavený r. 1770. Krom obydlí čeledě zde byl i panský šenk. Po r. 1855 zde byly stáje pro poštovní koně, odtud název Maštaliska. Po r. 1884 novogoticky romanticky přestavěn za účasti Dušana Jurkoviče. Dnes po rozsáhlé rekonstrukci.
© Luděk Vláčil 08/2017
Graficke pismenko Objekt bývalého panského dvora, jedné z posledních původních zástaveb Horního náměstí města Vsetína, naproti zámku. Maštaliska se domu začalo říkat podle ustájení koní pro poštovní dopravníkovou službu. Na konci 19. století byla Maštaliska romanticky novogoticky upravena za účasti Dušana Jurkoviče. Dnes, po náročné rekonstrukci, slouží objekt podnikatelské sféře.

historie

Budova bývalého panského dvora s byty pro vrchnostenské úředníky, panským šenkem, solnicí a vinnými sklepy byla vystavěna v roce 1770 v západní části Horního náměstí. V době morové epidemie, která na Vsetínsku zuřila v letech 1831–36 byl panský šenk přeměněn na jednoduchou nemocnici. Název Maštaliska objekt získal po roce 1855, kdy zde byly umístěny konírny pro poštovní dopravníkovou službu. Současný vzhled s romantizujícími věžičkami a

Jan P. Štěpánek, turističtí průvodci, 6.1. 2008