Chátrající budova renesanční tvrze postavené Kaplíři ze Sulevic či Rausendorfery v 2. pol. 16. stol. R. 1596 zboží spojeno s Mirošovicemi, v l. 1688-1945 majetkem Lobkoviců a součást bílinského panství. Poté utilitárně využívána státním statkem.
Tvrz od jihozápadu
Graficke pismenko Ves Hrobčice s dochovanou budovou renesanční tvrze leží asi 10 km východně od Mostu a necelé 4 km jižně od Bíliny na silnici č. 257. Z ní stačí odbočit směrem na Mrzlice a Razice a po přibližně 200 metrech dorazíte přímo k tvrzi, situované při silnici po levé straně v nároží bývalého poplužního dvora.
Filip Matoušek, 4.1. 2006

Historie
    Ves Hrobčice je poměrně starého založení, neboť první zmínka o ní se v písemných pramenech objevuje v predikátu Ojíře z Hrobčic již k roku 1240 a i zdejší kostel sv. Havla pochází z druhé poloviny 13. století. Další historické zprávy se objevují až o více než století později, kdy byla ves manstvím mosteckého královského hradu. Po roce 1363 získali zboží bratři Valček a Berglin z Bernštejna, jejichž potomci zde sídlili až do závěru 15. století.

Prvním známým majitelem vsi Hrobčic byl Ojíř z Hrobčic, jmenovaný v historických pramenech v r. 1240. R. 1363 patřila bratrům Kerunkům z Lomu. Před r. 1378 získali Hrobčice kněz Valček a jeho bratr Berglin z Pernštejna, r. 1397 Vajkl a Žibřid Bernštejnové a r. 1483 Markéta z Byšic, která je připsala r. 1500 svému druhému manželovi Hanuši z Delen. Zdejší tvrz se v pramenech poprvé uvádí v r. 1589 jako majetek Hynka Rausendorfa ze Špremberka a v

Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Čechy, 13.2. 2006

popis

Podoba a historie konkrétních panských sídel, která ve středověku v prostoru Hrobčic postupně vznikla, je značně nejasná. Současná odborná literatura předpokládá, že nejstarší tvrz byla založena pravděpodobně v průběhu 1. poloviny 13. století a stávala buď v bezprostředním okolí románského kostela sv. Havla jihovýchodně od vsi, a nebo ještě asi 300 metrů jižněji pod vrchem Horka. V každém případě toto sídlo zaniklo někdy na konci 14. století a