Moje místa 0
Kostel sv.Kateřiny prošel poslední rekonstrukcí v roce 2002, pravděpodobně vznikl zároveň s obcí před rokem 1300. Původně byl zděný kromě dřevěné věže, která se udržela až do roku 1800, poté přestavěna rovněž na zděnou.
Celkový pohled na kostel sv. Kateřiny
Graficke pismenko První zmínka o Vendryni pochází z roku 1305 a přibližně z této doby také pochází zdejší kostel sv. Kateřiny neboť jeho existence je doložena v listině vratislavského biskupství, pocházející právě z tohoto roku. Bohužel, dodnes neproběhl důkladnější archeologický výzkum, a tudíž zatím nebylo možné určit přesné stáří kostela. Kostel sv. Kateřiny byl původně zděný, kromě věže ta byla dřevěná. Od roku 1550 do roku 1654 patřil kostel protestantům, po roce 1654 připadnul zpět do rukou katolíkům jako tomu bylo od počátku zatím známé historie tohoto kostela. V roce 1800 byl „starý“ Vendryňský kostel ve velmi špatném stavu a to především jeho dřevěné ...
Miroslav BITTER, 3.1. 2006

Historie kostelu sv. Kateřiny
    Tento katolický kostel je nepochybně chloubou obce. Pravdou je, že byl již od počátku farní, nelze však s jistotou určit přesné datum jeho vzniku. Někteří historikové datují vznik kostela už od 10. století. Biskup Šniegoň ve svém přípisu z roku 1860 udává vznik kostela až ve 12. století. Historik Franciszek Popiolek se naopak domníval, že povolení k vybudování kostela dostal až první šlechtický držitel obce Allisch von Orla. Skutečnost, že by

Vendryně-Wędrynia 1305-2005, 11.1. 2006
    Seznam farářů, kteří zde působili od roku 1654:
    1. 1654-1659 Jan Miedzanowski 2. 1651-1661 Jakub Józef Mitek (?) 3. 1661-1676 Pawel Sebestian Rychuld 4. 1676-1705 Jakub Józef Mitek 5. 1705-1715 Szymon Franc Niedziela 6. 1715-1745 Jan Antoni Miazma 7. 1745-1763 Jan Juda Hakenberg 8. 1763-1778 Jakub Bonczek 9. 1779-1792 Franciszek Pfeiffer 10. 1792-1803 Józef Maciej Czucher 11. 1803-1804 Michal Tetla 12. 1804-1807 Jan Brzuska 13. 1807-1809 Bernard Farbowski

Vendryně-Wędrynia 1305-2005, 13.1. 2006

Jak se Adam Borek zasloužil o vznik monstrance
    Jednou projížděla Černovským (dříve Czarnowcem) vrchnost z Uher do Saska. Během své cesty ztratila družina cennou skřínku s penězi. Nalezl jí lužnický mlynář Michal Sztefek, který ji ihned ukryl. Vrchnost se však s obrovskou ztrátou nesmířila a vyslala zpátky posly, aby skříňku našli. Přišli také do Lužnic, avšak mlynář Sztefek nález zatajil. Vrchnost pak obvinila své sloužící, že peníze ukradli a schovali. Nespravedlivě obvinění byli dokonce