Bohatě vybavená socha barokního patrona Čech stojí od roku 1737 západně pod hornojiřetínskou farou. Kromě vlastního světcova zpodobení zaujmou dobře zachovalé reliéfy z jeho legendy (mučení, zpověď královny Žofie, shození z pražského Kamenného mostu), umístěné na třech bocích šestibokého soklu.
Socha od severozápadu (v pozadí fara)

Socha svatého Jana Nepomuckého v Horním Jiřetíně

Graficke pismenko Prostranství západně pod farou v Horním Jiřetíně (severní část návsi, rozdělené v 19. století železnicí a mlýnem) zdobí od roku 1737 velmi kvalitně provedená socha svatého Jana Nepomuckého. Kromě v podstatě konvenčního zpodobnění světce zaujme dobře dochovanými reliefy z jeho legendy (mučení, naslouchání zpovědi královny Žofie, shození z pražského Kamenného mostu) na bocích podstavce.
Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 1., Academia 1977, 17.7. 2011

socha, monument