Budova z let 1936–38 nahradila na severní straně dnešního Náměstí Míru přádelnu někdejší valdštejnské textilní manufaktury z počátku 18. století. Stavba je dokladem nefunkcionalistické moderny, oblíbené v tehdejších německojazyčných částech Československa.
Radnice od jihozápadu

Nová radnice v Litvínově

Graficke pismenko Většinu plochy dnešního Náměstí Míru v Litvínově zaujímal od 18. století Kovářský rybník, z jehož obdélného pravidelného tvaru vychází jeho půdorys. Severně a západně od rybníka se rozprostírala velká valdštejnská textilní manufaktura, založená roku 1715. Fungovala do poloviny 19. století, kdy přestala být schopna konkurence vůči novým průmyslovým provozům. Od té doby její areál postupně zanikal. Jednou z posledních staveb areálu manufaktury byla přádelna, která stála na severním břehu rybníka. V letech 1936–38 byla na místě části jejích budov postavena nová litvínovská radnice, která funkčně nahradila objekt východně od zdejšího kostela (viz heslo). Jedná se ...
Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 3. díl, Libri 1998 a E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, díl 2., Academia 1979, 24.7. 2011