Bývalý farní kostel Starého Oseka byl postaven jako barokní novostavba v letech 1751–55. Nahradil původní objekt, pocházející pravděpodobně ze 13. století. V posledních desetiletích je trvale uzavřen a chátrá. Obklopují ho zbytky hřbitova.
Kostel od jihu

Kostel svatých Petra a Pavla v Oseku

Graficke pismenko Původní ves (zvaná po založení kláštera Starý Osek) se nacházela v jihovýchodní části dnešního města. Nejpozději ve 13. století zde byl postaven farní kostel, v průběhu dalších staletí zřejmě opakovaně opravovaný po válečných a živelných pohromách. Před svou smrtí (1742) vypracoval plány na náhradu tohoto kostela zcela novým objektem litoměřický stavitel Ottavio (Oktavián) Broggio. Ty však nebyly, zřejmě pro značnou náročnost, realisovány. Stavbu nového kostela nakonec v letech 1751–55 provedl někdejší Broggiův polír Jakub Schwarz ve formách, silně poplatných práci jeho bývalého mistra. Jižně od kostela byla postavena rozměrná fara a kolem něj byl kamennou zdí ...
Ivan Grisa, dle Horyna - Macek - Macek - Preiss: Oktavián Broggio 1670-1742, katalog výstavy Galerie výtvarného umění v Litoměřicích, 1992, 26.7. 2010

Teplice  (TP)
    Osek