Zaniklé místo židovského hřbitova, pietně upraveno
© Roman Řezáč 08/2005
Graficke pismenko Pietně upravené místo bývalého židovského hřbitova se nachází těsně za městem, u silnice směrem na Koclířov. Jsou zde k vidění torza upravených náhrobků a novodobý památník a s pamětní deskou.

Hřbitov sloužil od roku 1892 židovské náboženské obci ve Svitavách. Obec založili svitavští židé roku 1890 a synagogu si postavili v roce 1902. Po německé okupaci pohraničí byla synagoga 10.listopadu 1938 vypálena a většina členů židovské obce zavražděna v nacistických koncentračních a vyhlazovacích táborech. Náhrobky opuštěného hřbitova byly v letech 1938-1945 a v poválečné době zcela zničeny. V roce 2000 byl hřbitov vrácen židovské obci v Praze. Město Svitavy jej nechalo na vlastní náklady pietně upravit. (text z pamětní desky v místě hřbitova)

Roman Řezáč (dle pamětní desky v místě), 1.1. 2006