Stavba z roku 1735 nahradila starší budovu, která stála severně od farního kostela Archanděla Michaela. Současnou faru v letech 1769–73 doplnila kaple Bratrství, která na severu uzavřela nádvoří mezi ní a kostelem. Naposledy opravena v 90. letech 20. století.
Fara s kaplí od severozápadu

Fara (děkanství) s kaplí Bratrství v Horním Litvínově

Graficke pismenko Původní faru zachycuje plán Horního Litvínova z roku 1728 severně od presbytáře kostela Archanděla Michaela. Roku 1735 je doložen výdaj 1905 zlatých na stavbu nové budovy na půdorysu písmene L. Hlavní (jižní) křídlo pokračuje v linii hlavního průčelí kostela východně od něj, na něj navazuje kolmý východní trakt. Nádvoří mezi farou a kostelem uzavřela na severu v letech 1769–73 kaple Bratrství, uzavřená směrem k východu trojbokým závěrem. Roku 1917 byla farnost povýšena na děkanství. Budova byla zatím naposledy opravována roku 1996, dodnes slouží správě farnosti.
Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 3. díl, Libri 1998, 21.7. 2011

Most  (MO)