zámek Střelské Hoštice

Hoštice, Střelohoštice
Barokní zámek vzniklý v roce 1721 přestavbou tvrze ze 14. století s půdorysem do tvaru písmene U v Hošticích, později Střelských Hošticích. Přízemní prostory tohoto zámku – včetně kaple – jsou klenuté.
Graficke pismenko Od roku 2006 je v přízemí zámku vybudováno Muzeum řeky Otavy a voroplavby, které je otevřeno v turistické sezoně denně a mimo turistickou sezonu či v jiném termínu po předchozí domluvě na Obecním úřadě - tel.: 383 399 748.
2.1. 2011

historie

První písemná zmínka o vsi Hoštice je z roku 1274, kdy patřila Držislavu, synu Viléma z Hoštic. Není ale jisté, jestli šlo o tyto Hoštice, vsí stejného jména je v JZ Čechách několik. Jistí jsme si u zmínky v roce 1318, kdy je zmiňován v souvislosti s Hošticemi Oldřich z Potštejna, v roce 1337 synové Bohunka z Mladějovic, Chval, Přech a Vecl – Přech až do roku 1374. Chval je zmiňován i v souvislosti s vedlejší vsí Kozlov, kterou založil a po

Petr Nožička, čerpáno z: kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, díl V. , Svoboda, Praha 1986, F. Kašička: Střelské Hoštice - středověká a renesanční podoba feudálního sídla, Dějiny staveb 2005, 5.3. 2010

popis

Hoštickou tvrz nutno klást ve shodě s terénním průzkumem a starší lokalizací do dnešního objektu bývalé ubytovny. Hájitelná poloha na skalním výchozu svědčí dosud o středověkému charakteru sídla. Přesnější časové zařazení mohou patrně poskytnout až výsledky případných archeologických výzkumů. Zdivo předpokládané pozdně středověké tvrze zčásti vystupuje až do úrovně 2. patra dnešní budovy. Ze starší fáze výstavby sídelní budovy tvrze je

Petr Nožička, čerpáno z: F. Kašička: Střelské Hoštice - středověká a renesanční podoba feudálního sídla, Dějiny staveb 2005, 4.6. 2010

Časová osa

V přízemí zámku vybudováno Muzeum řeky Otavy a voroplavby