Velký empírový kostel v Království u Šluknova byl postaven v letech 1844–48 a vybaven soudobým zařízením. Je dokladem prudkého rozvoje výběžku v I. polovině 19. století v souvislosti s textilním a strojírenským průmyslem.
Kostel od západu
© Ivan Grisa 04/2010
Graficke pismenko Království (součást města Šluknov) se táhne podél Rožanského potoka a silnice III. třídy Šluknov - Jiříkov. Přímo u ní stojí i kostel, poblíž něhož lze parkovat i nastupovat do autobusů linky Šluknov - Jiříkov - Rumburk. Nedaleko odtud prochází modrá turistická značka mezi oběma městy a cyklostezka 3042.

Kostel svatého Vavřince v Království
    Někdejší samostatné obci, poprvé připomínané po husitských válkách, dominuje od poloviny 19. století velký empirový kostel s hranolovou věží v ose hlavního severního průčelí a okrouhlým závěrem, za kterým najdeme zajímavý soudobý hřbitov. Bývalá fara stojí východně od kostela. Celý komplex dokládá někdejší husté osídlení Šluknovského výběžku, které bylo způsobeno masivními saskými investicemi do místního průmyslu v I. polovině 19. století. Cizí

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 2., Academia 1979, 12.4. 2010