Novorenesanční kostel z let 1887–89 dle projektu architekta B. Münzbergera. Okna zdobena malbou P. Marie Bolestné od J. Z. Quasta. V průčelí polychromovaný reliéf Krista s březovou ratolestí. Hlavní oltář sv. Vojtěcha, boční P. Marie a sv. Václava.
© Milan Caha 08/2009
Graficke pismenko Kostel svatého Vojtěcha byl postaven v letech 1887–1889. Kostel v novorenesančním slohu projektoval architekt B. Münzberger. Chrám má pilířové stejnolodí, obdélníkový presbytář s apsidou a vysokou hranolovitou věž. Okna jsou zdobena pseudorenesanční malbou Panny Marie Bolestné od J. Z. Quasta. V průčelí kostela je polychromovaný reliéf Ježíška držícího v rukou březovou větvičku – symbol Březových Hor a zdejších dolů. Hlavní oltář je zasvěcen patronu horníků sv. Vojtěchu, v levé lodi je oltář Panny Marie, v pravé sv. Václava.
Milan Caha (zdroj: POCHE, E.: Umělecké památky Čech 1. A - J. Academia, Praha 1977), 9.9. 2009

Příbram  (PB)