Hrady.cz
Původní gotická tvrz snad věžovitého charakteru byla renesančně upravena do podoby trojkřídlého objektu. Za Janovských z Janovic byla tvrz počátkem 17. stol. barokně přestavěna na zámek stavitelem G. A. de Maggim.
Hlavní průčelí
© Luděk Pitter 05/2007
Graficke pismenko Ves Oselce leží při silnici II/188 spojující Nepomuk a Horažďovice a i když dnes Oselce jsou součástí jiného okresu než Defurovy Lažany, měly tyto obce v minulosti úseky společné historie.
Při návštěvě obce si lze prohlédnout budovu zámku, která stojí přímo u silnice, při zámku se nacházející anglický park, kapli sv. Markéty, sochy sv. Jana Nepomuckého a sv. Donáta, oseleckou lípu s obvodem kmene 525 cm stojící při cestě na Markétin vrch, nebo se vydat po zelené turistické značce směrem na Kotouň a zastavit se u pramene Kloubovky, kterému je připisována léčebná moc.

historie

Obec je poprvé zmiňována roku 1388, za Jezovce z Oselec. Je pravděpodobné, že již v té době zde mohla stát tvrz. Zbytky gotického zdiva byly zjištěny ve hmotě dnešního zámku při jihovýchodním nároží. První písemná zmínka o tvrzi je však z doby mnohem pozdější a to z konce 1. poloviny 16. stol., kdy Oselce vlastnili Oselečtí z Dlouhé Vsi. Koncem 16. stol. byli vlastníky Kokořovci z Kokořova. Gotická tvrz byla renesančně přestavěna do podoby

L.P. (Kolektiv autorů: Encyklopedie českých tvrzí, 2. díl, [K-R], Argo, 2000), 22.5. 2007

popis

Dnešní budova je patrová, čtyřkřídlá s úzkým dvorem. Dnešní zámek v sobě zahrnuje i starší gotické a renesanční konstrukce. V západním průčelí kamenný portál nesoucí balkón.