Původně románský kostel z let 1220–30 byl přestavěn goticky roku 1419, manýristicky v první polovině 17. století a pozdně barokně roku 1780. Součástí areálu je bývalý hřbitov s kaplí sv. Barbory a fara s rozlehlým dvorem.
Kostelní areál od jihovýchodu, vpravo kaple sv. Barbory
© Ivan Grisa 12/2009
Graficke pismenko Urbanovem prochází silnice II/403 Telč - Stonařov. Parkovat je možné na návsi přímo u kostela. Nejbližší železniční stanice Sedlejov (trať Kostelec u Jihlavy - Slavonice) se nachází necelé dva kilometry severozápadně.
Kostel je přístupný během bohoslužeb, které se konají pravidelně o nedělích od 9.45. Mimo tento čas je bohužel uzamčen i vstup na bývalý hřbitov, takže jistě pozoruhodný areál lze prohlížet jen z prostoru návsi.

Kostel svatého Jana Křtitele v Urbanově
    Počátky urbanovského kostela nejsou zachyceny žádnou písemnou zprávou. Z dochovaných konstrukcí presbytáře, portálu a románské křtitelnice se odvozuje jeho vznik v první třetině 13. století (kolem roku 1220). Tehdy byl patrně součástí panského sídla jako vlastnický tribunový kostel. V polovině 15. století byl na náklady pánů z Hradce přestavěn goticky. Z té doby se zachovala klenba tzv. Černé kaple. Kolem roku 1527 byl původní strop lodi

Ivan Grisa, dle webové stránky obce Urbanov (http://www.urbanov.com/) a P. Borský: Kostel sv. Jana Křtitele v Urbanově u Telče, in Průzkumy památek XVI - 2/2009, str. 139 - 148, 5.1. 2010