Kostel z počátku 13. století prošel několika přestavbami, současný krov lodi pochází ze dřeva, poraženého v letech 1501–2. Opravu po třicetileté válce dokládá letopočet nad hlavním vchodem. Obklopen hřbitovem, v dobrém stavu.
Kostel od jihozápadu
© Ivan Grisa 12/2009
Graficke pismenko Růženou najdeme asi 3 km jihozápadně od Třešti na silnici III. třídy, která vede k hradu Roštejn. Tu kopíruje i cyklostezka 16, na které je třeba počítat se značnými výškovými rozdíly. Kostel stojí přímo v centru obce na křižovatce s další silnicí III. třídy z Batelova. Nejbližší železniční zastávka Hodice (trať Kostelec u Jihlavy - Slavonice) se nachází asi 3 km východně od Růžené.
Kostel je přístupný během bohoslužeb, které se konají pravidelně o nedělích od 10.00.

Kostel svaté Maří Magdalény v Růžené
    Zachovalé románské okénko dokládá vznik kostela někdy počátkem 13. století. Po husitských válkách byl přestavěn a rozšířen, krov lodi podle dendrochronologického průzkumu sestává ze dřeva, poraženého v zimě 1501–2. Opravu po třicetileté válce datuje letopočet 1648 nad hlavním portálem v západní věži. Kostel obklopuje hřbitov obehnaný kamennou zdí, zřejmě kdysi plnící obrannou funkci. Po nedávné opravě je kostel v dobrém stavu.
    Ivan Grisa, dle webové stránky obce Růžená, 4.1. 2010