Celek kostela, fary a evangelického hřbitova v západní části obce. Toleranční kostel z roku 1784, přestavěn 1854. Fara z roku 1871. Na hřbitově řada kvalitních pomníků od 50. let 19. století.
Kostel a fara od jihovýchodu
© Ivan Grisa 12/2009
Graficke pismenko Areál evangelického kostela se nachází u vjezdu do Velimi od silnice I/12 (silnice III. třídy od Břežan I, Sokolská ulice). Hřbitov je volně přístupný, bohoslužby se pravidelně konají v neděli od 10.00 na faře.

Evangelický kostel, hřbitov a fara ve Velimi
    První legální evangelická bohoslužba od třicetileté války proběhla ve Velimi 29. 5. 1783. Zdejší věřící žádali o přenechání minimálně využívaného katolického kostela, což nebylo císařem povoleno. Místo toho proběhla v období 30. 6.–24. 10. 1784 stavba tolerančního kostela v západní části vsi spolu s farou a školou. Rozvoj helvetské obce ve Velimi pokračoval a tak bylo nutno původní malý kostel roku 1854 rozšířit. Výsledkem je pozdně klasicistní

Ivan Grisa, dle webové stránky http://cestyapamatky.cz/kolinsko/velim/, 4.12. 2009

Kolín  (KO)