Evangelický kostel Dolního sboru, augsburský, vystavěn v r.1782 v jednoduché empírové podobě. Koncem 19. století výrazně přestavěn v neorománském slohu.
evangelický kostel z Dolního města
© Jan P. Štěpánek 10/2007
Graficke pismenko Evangelický kostel Dolního sboru, zvaný také augsburský, byl vystavěn jako jeden z prvních na Moravě po vydání císařského tolerančního patentu. Novorománský kostel se štíhlou průčelní věží stojí nad Palackého ulicí směřující k zámku, nedaleko hlavního hřbitova.

historie

Vsetínský evangelický kostel byl postaven jako jeden z prvních na Moravě po vydání tolerančního patentu císařem Josefem II. Jako každý evangelický kostel, i ten vsetínský z roku 1782 musel mít vchod z boku a nesměl mít věž ani zvony. Až přestavbou na konci 19. století se jeho jednoduchý empírový vzhled změnil v současnou novorománskou svatyni.
    Jan P. Štěpánek dle info tabule na místě, 6.1. 2008

Pověst o vydání tolerančního patentu císaře Josefa II.
    Poslední podnět k vydání tolerančního patentu údajně dostal císař Josef II. při svém neplánovaném přenocování na zámku ve Vsetíně: při ranním odjezdu u zámecké brány 29. dubna 1780 zastavila jeho kočár deputace vsetínských evangelíků a předala mu "poníženou prosbu ve jménu 35 obcí evangelických, aby dovoliti ráčil svobodně vyznávati víru jejich, pro niž krev i život svůj položiti jsou odhodláni". Císař prosbu přijal a přislíbil, že se jim brzy

webové stránky Vsetína, 6.1. 2008