Slatinu poprvé připomíná zakládací listina litoměřické kapituly (1057). V 13. stol. nově vysazena, unikátně zachován půdorys okrouhlice s velkou návsí. VPZ chrání jak jej, tak celkový vzhled obce, dodnes určovaný především věncem stodol na obvodu.
Slatina z východního úbočí Hazmburku
© Ivan Grisa 12/2009
Graficke pismenko Do Slatiny lze dojet po silnicích III. třídy z Libochovic, Chotěšova (ze silnice II/247) a od Třebenic (ze silnice II/237). Všechny se sbíhají na rozsáhlé okrouhlicové návsi u kostela. Zde lze parkovat, je tu i autobusová zastávka (provoz jen v pracovních dnech). Železniční zastávka Slatina pod Hazmburkem na trati Lovosice - Louny se nachází asi 1,5 km východně od obce, v bahnitějších obdobích roku je k ní cesta poněkud kluzká (chodník není ani s pomocí EU dosud dobudován).

historie

Vesnická památková zóna chrání od roku 1995 především unikátně dochovaný půdorys a hmotovou skladbu obce Slatina. Tu připomíná poprvé k roku 1057 zakládací listina litoměřické kapituly. Její probošt ji roku 1319 nově vysadil jako velikou okrouhlici na vejčitém půdorysu. Jako u jedné z mála vsí v Čechách se původní půdorys zachoval, aniž by došlo k vestavbě druhotné zástavby do prostoru návsi. Z historické zástavby se kromě kostela (viz heslo)

Ivan Grisa, dle Jan Pešta: Encyklopedie českých vesnic, díl IV. Ústecký kraj, Libri 2009, 26.12. 2009