Moje místa 0
Areál kostela, zděné zvonice a rozsáhlého hřbitova na hraně terasy nad pravým břehem Ohře, kde do 18. století stávala obec, přemístěná tehdy do dnešní polohy asi 600 m jihozápadně od kostela. Vzhled budov ovlivnila přestavba 1903.
© Prudký Martin, 05/2017
Graficke pismenko Kostelní areál stojí u silnice III. třídy Březno - II/225 (u Lipence). Parkování je možné u brány na hřbitov. Nejbližší železniční stanice Březno u Postoloprt se nachází asi 1,5 km severovýchodně od kostela.
Kostel je přístupný během bohoslužeb, které se zde konají vždy I. neděli každého II. měsíce od 15.10 (česky řečeno: únor, duben, červen, srpen, říjen a prosinec).

historie

Skupice stávaly původně na pravém břehu Ohře jižně od Postoloprt. Vzhledem ke stálému ohrožení povodněmi byla obec v 18. století přesunuta na terasu nad potokem Hasinou jihozápadně od původní polohy. Na svém místě zůstal farní kostel a hřbitov, položené vůči řece výše. Skupický kostel dnes zevně působí velmi nenápadným dojmem, který je výsledkem úpravy z roku 1903. Pochází však zřejmě již ze III. čtvrti 13. století. Presbytář byl zaklenut

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 3., Academia 1980 a D. Líbal: Katalog gotické architektury v ČR do husitských válek, Unicornis, 2001 a K. Kuča: České, moravské a slezské zvonice, Libri 2001, 3.1. 2010