Židovský hřbitov na jihozápadním okraji města byl založen po roce 1696. Po roce 1860 došlo k podstatnému rozšíření plochy, poslední pohřeb v 60. letech 20. století. Nejstarší dochované náhrobky pocházejí z počátku 18. století. Jediná nemovitá připomínka existence strakonické židovské obce.
Průhled branou na jižní část hřbitova
© Ivan Grisa 05/2011
Graficke pismenko Hřbitov se nachází na západním okraji města, skoro dva kilometry od hradu. Příjezd autem po silnici III. třídy směr Katovice, za letištěm u armádních objektů je třeba odbočit na panelovou cestu. U vstupní brány areálu Armády ČR odbočuje vpravo krátká spojka k několika domům, soustředěným kolem hřbitova (uliční tabule U židovského hřbitova).
Od hradu vede až k této odbočce zelená turistická značka, která pokračuje dál na Kraselov.
Přístup na hřbitov lze domluvit na městském informačním středisku v rámci procházky městem (viz kontakt).
29.5. 2011

Židovský hřbitov ve Strakonicích
    Židovské osídlení je ve Strakonicích doloženo od konce 15. století. Od 17. století zde existovala samostatná náboženská obec, soustředěná v někdejším Bezděkově (pravý břeh Otavy pod hradem). Zde existovala až do roku 1956 synagoga, řada obytných domů byla zničena při výstavbě sídliště v 60. a 70. letech 20. století. Jedinou nemovitou památkou na existenci kdysi rozsáhlé komunity je tak hřbitov, zřízený po roce 1696 jihozápadně od města, asi 2

Ivan Grisa, dle K. Kuča: Města a městečka..., 7. díl, Libri 2009 a http://www.strakonice.net/content/zidovsky-hrbitov, 29.5. 2011