Zbytky skromných městských hradeb v ulici Podvalí vystavěných za Štemberků či Pernštejnů. Ze tří bran se nedochovala žádná. Roku 1643 město vypleněno Švédy.
kamenná hradba pod kostelem
Graficke pismenko Zbytky kojetínských hradeb je možno spatřit přímo v ulici Podvalí, která bývalé městské opevnění kopíruje. Pás hradeb se táhne od začátku ulice při ulici Kroměřížské, při níž se nacházela tzv. kroměřížská brána (stávala v prostoru mezi ZŠ Svatopluka Čecha a bývalým klášterem), skoro až po její konec, kdy se napojuje na ulici Přerovskou.
Ondřej Štěpánek, 30.12. 2005

historie

Město Kojetín se v pramenech poprvé spolehlivě vyskytuje v r. 1233, kdy se olomoucký údělný kníže Přemysl zmiňuje o újezdě kojetínském. Po té až do husitských válek náležel pražskému arcibiskupství, pak přišli na řadu světští majitelé jako Šternberkové či Pernštejnové, kteří město hospodářsky velmi povznesli (roku 1523 obdržel Kojetín na žádost Jana z Pernštejna právo výročních trhů) a kteří nejspíše nechali vystavět kolem města opevnění. Dle

O založení Kojetína.
    Město prý založil údajný Sámův syn Kojata. Stalo se to prý mezi roky 627-62, na počest pobití dvacetitisícového avarského vojska. Město údajně stálo velmi dlouho, až jej v 10. stol. rozbořili Maďaři v jednom ze svých vpádů. Kojetín však v r. 1059 nakázal obnovit olomoucký kníže Oto. Prvním krokem prý bylo obnovení zdejšího kostela.
    IvoR-Moravskoslezské pověsti(J+J Poláškovi 2000), 14.6. 2006