Jedna z nejstarších synagog na Moravě prvně připomínaná již roku 1456. Od roku 1953 bývalou synagogu spravuje Církev československá husitská.
čelní pohled
Graficke pismenko Bývalá synagoga prastaré kojetínské židovské obce se nachází nedaleko od městského centra v prostoru při městské, dnes již neexistující hradbě u bývalé židovské školy v Husově ulici (dříve Judengasse), která v minulosti bývala obydlena židovským obyvatelstvem města, cca od 15. století až do 22. července 1942, kdy byli židovští občané Kojetína nacisty transportování do koncentračních táborů.
Ondřej Štěpánek, 30.12. 2005

historie

Kojetínská synagoga je podle některých odborníků snad nejstarší stavbou tohoto druhu v České republice. Pravděpodobně vznikla již v 15. století. Až do II. světové války bývala židovská obec v Kojetíně početná, nacistický holocaust jí však zasadil těžkou ránu a po 500 letech své existence v Kojetíně zanikla. Od roku 1953 bývalou synagogu spravuje Církev československá husitská.

židovské památky
    není známo