Moje místa 0
renesanční řemeslnický dům plátenického rodu Střížků. Po dlouhých letetech chátrání dnes upravován na penzion
pohled od silnice
Graficke pismenko Plátenický dům stojí napravo od silnice, když jedete od zámku severně směrem na obec Valteřice. Dům se nazývá po pláteníkovi Střížkovi Střížkův. Dlouho zanedbaná památka (renesanční) je dnes opravována.
Vojtěch Šedý, 29.12. 2005

historie

Nejrozšířenějším pramenem obživy v Horní Branné bylo tkalcovství. Již od konce 16. století existují záznamy o tkalcovském rodě Střížků. Nejvýznamnějším členem rodu byl František Antonín Střížek (1744-91). Právě po jeho rodu je pojmenován renesanční dům č. 74, ve kterém F.A. Střížek otevřel vlastní obchod, z něhož prodával vlákno do celého světa. Ten je dnes po dlouhých letech zanedbávání a chátrání přestavován na penzion „U Tkalce“.