Hrady.cz
Hrad založen pány erbu orlice před pol. 13. stol. Poté patřil až do poč. 16. stol. pánům z Házmburka. Koncem 16. stol. renesančně přestavěn. Od r. 1639 opuštěn. Většina zřícenin rozebrána na stavební materiál.
Graficke pismenko Jednodílný hrad okrouhlého půdorysu zajišťovalo mohutné zemní opevnění tvořené dvojicí valů a příkopů. Tato alternativa vyplynula z nepříliš dominantní polohy lokality. Ve vnitřní ploše, opevněné hradbou, se nacházel obdélný palác a bergfrit. Z paláce se dochovaly dva poměrně vysoké střepy zdiva a podstatná část suterénu. Stopy bergfritu v podobě reliéfních reliktů se nacházejí napravo od vstupu do vnitřní plochy hradu. Dlužno dodat, že zmiňované suterénní prostory jsou v současnosti plné odpadků a všelijakého harampádí. Slušný návštěvník si zde s hořkostí uvědomí, jak bezohledně se někteří spoluobčané chovají k našemu kulturnímu ...
Michal Merkl (2004), Literatura: T. Durdík, Ilustrovaná encyklopedie českých hradů, Libri, Praha 1999, 23.3. 2004

historie

Jméno hradu a obce Žerotína se v nejstarších pramenech uvádí jako Žirotín. Do r. 1400 se oba termíny uvádějí střídavě. Od konce 16. století převládl název Žerotín. Nejstarší zpráva o vsi pochází z r. 1250, kdy zde seděl Ratiboř ze Žerotína. Ačkoliv o vzniku hradu Žerotína nejsou žádné zprávy, je možné klást jeho založení mezi l. 1250–1290, do doby Habarta ze Žerotína, otce Plichty ze Žerotína, známého z Dalimilovy kroniky. Tento Habart byl