Reliéfní zbytky hrádkuz poloviny 13.století, částečně poškozeného lomem, na kopci Hradisko severně nad obcí.
Pohled na hrádek od severu
© Roman Řezáč 12/2005
Graficke pismenko Reliéfní pozůstatky hrádku se nachází severně nad stejnojmennou obcí, v místě bývalého lomu, na kopci zvaném příznačně Hradisko. Hrádek zaujal jeho vrchol s dobrým výhledem především na jih a západ. Dnes je zalesněný, stejně jako celý jihozápadní svah kopce. Od severovýchodu se k hrádku napojuje mírně projmutá planina, sloužící jako pole, která následně ještě mírně stoupá. Z tohoto hlediska lze říct, že hrádek stojí v okrajové poloze, tedy na jakési vyvýšené skalnaté hraně kopce. Výborně byl chráněný strmým svahem směrem k obci, tedy na severní a podobně i na západní straně. Na severozápadě je již svah mírnější a o přiléhajícím poli na ...

historie

O hradu nejsou známé žádné zprávy, podle nálezů se předpokládá vznik v polovině 13.století a zánik na přelomu 13 a 14.století.
    Roman Řezáč (dle M.Plaček 2001), 27.12. 2005

Žďár nad Sázavou  (ZR)