R. 1650 Bohuslav F. Berka z Dubé přestavěl rensanční tvrz v jednopatrový čtvercový zámek. R.1728 přistavěno k východní straně barokní křídlo zakončené zámeckou kaplí. V 70.letech zámek opraven, odstraněny poslední barokní znaky.
Původní berkovský zámek z jihu
Graficke pismenko Rosice leží 11 km jihovýchodně od Chrudimi.
Zámek stojí na severním okraji Rosic a skládá se ze dvou architektonicky odlišných budov - jednopatrové renesanční budovy čtvercového půdorysu a jednopatrové barokní budovy na půdorysu protáhlého obdélníka, zakončené bývalou zámeckou kaplí.
Zajímavá je nedaleko, jihovýchodně, stojící mohutná pseudogotická budova bývalého cukrovaru, postavená v 19. stol. Kinskými.

historie

Poprvé se Rosice připomínají v r. 1318, kdy zde měl majetek zemanský rod psaný z Rosic. Stávala zde stará tvrz, která však není písemně doložena, ale o její existenci svědčily příkop a val, které se zachovaly až do 60. let 20.stol. Na zbytcích druhé tvrze stojí dům č. 10. Před rokem 1483 získali Rosice Talackové z Ještětic, za nichž zřejmě zanikla mladší tvrz a v severní části obce postavili v místech dnešního zámku novou již renesanční tvrz.

Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Východní Čechy, Nakladatelství Svoboda 1984 (upraveno redakcí), 24.2. 2006