Značně přetvořený reliéf tvrze v obci Šišma, na místě zvaném Talířový kopec.
Hlavní obrázek místa
Jihovýchodní, dnes nejvyšší část centrálního pahorku. Silnice vede jižním příkopem, v pozadí požární zbrojnice stojící v jihozápadním rohu pahorku
© Roman Řezáč 12/2005
Graficke pismenko Značně narušený reliéf tvrziště, z velké části poškozený terénními úpravami až na začátku 20.století, se nachází na severozápadním vyvýšeném konci obce, při silnici směrem na Pavlovice u Přerova, v těsné blízkosti hasičské zbrojnice, která se „zakousla“ do jihozápadního rohu centrálního pahorku. Tohle místo patří k těm, které byly postupem času lidskou činností přetvořené k nepoznání. Že tvrz stála ve vyvýšené poloze je znát i teď. Poloha však nebyla nějak výhodná, větší svah se rýsuje na východě a snad i na severozápadě, jinak především směrem k Pavlovicím, tedy na jihozápad, pokračuje stoupající planina a dnes v těchto místech ...

historie

Počátky sídla jsou zatím neznámé, první jasná zmínka pochází z roku 1348, kdy se uvádí Dobeš a Beneš, v roce 1373 se po Šišmě píše Lovek. V roce 1437 koupil ves a tvrz Archleb Klepař z Medařic. Roku 1503 získali Tvrz rytíři z Baště. Její zánik zapříčinil patrně po roce 1558 Vilém ze Žerotína, který ji získal a připojil k většímu panství, což vedlo patrně k jejímu opuštění.