Sloup Panny Marie Karmelské obklopený polygonální kamennou ohrádkou, tzv. mariánský sloup, dal roku 1731 zhotovit obchodník s máslem Pitucha. Od roku 1904 se k soše konaly průvody, od roku 1915 s požehnáním, r. 1976 zakázány, r. 1996 opět obnoveny.
Detail vlastní mariánské sochy
© Jan P. Štěpánek 09/2007
Graficke pismenko Sloup Panny Marie Karmelské, tzv. mariánský sloup, stojí uprostřed náměstí města Frýdlantu nad Ostravicí. Vzácná barokní plastika pochází z roku 1731. Sochu dal zhotovit obchodník s máslem Pitucha. Od roku 1904 se k soše konaly průvody, od roku 1915 (ve dnech 16. 7. - 23. 7.) průvody i s požehnáním. V roce 1976 byly průvody zakázány. Od roku 1996 opět obnoveny. Plastika je tvořena trůnící korunovanou madonou s dítětem v bohatě řaseném oděvu. U nohou madony leží srpek půlměsíce. Pomyslný trůn, na němž madona sedí, je obklopen a zakrýván bizarními postavičkami andělíčků, tvořenými jen hlavou vyrůstající z křidélek nebo postavami celých ...