Rovninské balvany

Ostrava, Moravská Ostrava
Rovninské balvany leží v areálu ostravského výstaviště Černá louka. Byly nalezeny v polovině 20.stol. v Hlučíně. Jsou dokladem působení ledovců v době ledové na Ostravsku.
Rovninské balvany
© Jan P. Štěpánek 6/2005
Graficke pismenko Skupina několika bludných balvanů, nazývaných rovninské, leží v areálu známého ostravského výstaviště Černá louka, při stezce z centra Moravské Ostravy k lávce přes Ostravici a Slezskoostravskému hradu. Rovninské balvany dotvářejí parkový charakter areálu výstaviště. Balvany jsou tvořeny narůžovělou biotrickou, písmenkovou a porfyrickou žulou a kvarcitickou rulou skandinávského původu. Jsou dokladem pevninského zalednění a náporové činnosti ledovce, který zasáhl během sálského období (zhruba před 300 000 lety) až na území Ostravska a Moravské brány. Balvany byly objeveny při těžbě písku v blízkém Hlučíně – Rovninách (odtud název) v roce 1958 dr. V. Tilíkem. ...
Jan P. Štěpánek, info na místě, 20.12. 2005