Nepatrné reliéfní zbytky tvrze z poloviny 13.století
Celkový pohled na tvrz, přes čelní příkop od severovýchodu
© Roman Řezáč 12/2005
Graficke pismenko Reliéfní zbytky tvrze leží blízko za východním okrajem Penčiček (které dnes spolu s Penčicemi tvoří spojený celek, jako jedna obec), asi 50 m nad říčkou Olešnicí. Přesto, že kolem tvrze dnes vede lesní cesta, ten kdo o její existenci nic netuší, projde kolem, aniž by si všiml něčeho zvláštního. Zvlášť když nevýrazné zbytky v období vegetace zakryje zeleň. Tvrz, s jádrem ve tvaru obdélníka (snad bylo celé původně obklopené příkopem) zaujala kořen poměrně dost svažitého výběžku nad říčku. Od stoupající a značně se rozšiřující planiny na východě byla oddělena obloukem dnes asi 13 m širokého příkopu. Jeho hloubka je v současné době značně snížena zarovnáním dna ...

historie

Penčičky se objevují v pramenech patrně až od poloviny 14.století, dřívější zprávy se týkají patrně jen Penčic. Poprvé se tvrz jmenuje v roce 1368 v souvislosti s Unkou z Majetína. V roce 1382 získává část Penčiček Mikšík z Kožušan. Po roce 1391 drží díl vsi a tvrz Crha z Kokor. V roce 1397 ji však prodal Hanušovi z Vikštejna. Když v roce 1416 kupují díl bratři janové z Frakštátu, mluví se už o místu tvrze, zvaném Kopeček. To značí, že již byla