Zachovalý židovský hřbitov z konce 19. století v dolní části města Frýdku. V současné době přístupný jen příležitostně.
© Jan P. Štěpánek 07/2013
Graficke pismenko Frýdecký židovský hřbitov patří k méně známým, avšak o to více vzácným památkám města Frýdku. Zájemci o tyto lokality a jejich historii či běžní návštěvníci naleznou tuto památku na dolním konci ulice Slezská, v nevzhledném prostředí na okraji města, sevřenou mnohapatrovými panelovými domy sídliště „Slezská“, rušnou hlavní silnicí a místním hypermarketem. Areál hřbitova je ohraničen vysokou ohradní zdí. Přední části předchází smuteční síň za níž následuje samotný hřbitov. Z plochy hřbitova je drátěným plotem vydělena zadní část, která dnes slouží jako menší parčík či spíše prostor pro venčení sídlištních psů. Hřbitov byl založen v roce 1882 ...

Frýdecký židovský hřbitov a Židé ve Frýdku
    Nejstarší zmínka o Židech ve Frýdku je z roku 1636, kdy se jeden z nich stal nájemcem panského mýta. V roce 1708 povolil František Ludvík Vilém hrabě Pražma Mosesi (Mojžíši) Munkovi, příslušníku bohaté židovské rodiny z Lipníku nad Bečvou, jež musela v roce 1670 opustit Vídeň, koupit si dům ve městě a udělil mu koncesi na obchod. Vymínil si však, že kromě něj a jeho potomků se jiní Židé nesmí ve Frýdku usídlit ani obchodovat. Jelikož v té době

Petr Juřák: Pamětihodnosti města Frýdku - Místku. Muzeum Beskyd Frýdek - Místek, 2002, 23.3. 2006