Hrady.cz
Renesanční tvrz postavena po r. 1581 Zilváry z Pilníkova. Přestavěna jezuity r. 1652, v 18. st. a po požáru r. 1825. Od 30. let 20. stol. v majetku řeholních institucí, v 90. letech 20. stol. restituována, dnes zde Diecézní charita provozuje Domov sv. Josefa pro nemocné s roztroušenou sklerózou.
Vstupní trakt zámku
© Pavel Vítek 12/2005
Žireč leží 4 km jihovýchodně od města Dvora Králové nad Labem, jehož je místní částí. Zámek, v kterém byl v 60. a 70. letech 20. stol. domov důchodců, byl v rámci restitucí navrácen Kongregaci Sester Nejsvětější Svátosti v Českých Budějovicích. Ty jej darovaly Diecézní charitě v Hradci Králové, Oblastní charitě Červený Kostelec a je zde zřízen Domov sv. Josefa, zejména pro nemocné roztroušenou sklerózou. Zámek je nově opraven a udržován. Je součástí Barokního areálu Žireč, v němž se dále nachází kostel sv. Anny, Bylinková zahrada Josefa Kamela s kavárnou Damián, sýpka s expozicí historie cyklistiky a zámecký park. V býv. kočárovně u kostela se připravuje expozice historie areálu s jezuitským betlémem. V okolí ...

historie

Tvrz v Žirči se prvně připomíná v r. 1482, kdy byl majitelem Jan Kordule ze Sloupna. R. 1501 ji prodal Janu Litoborskému z Chlumu a ten ji opět prodal v roce 1506 Jindřichovi Berkovi z Dubé. V roce 1512 Jindřich Berka z Dubé prodal žireckou tvrz Burianovi Labuťovi ze Švamberka. Nadále se majitelé žirecké tvrze často střídali. Za Adama Zilvára z Pilníkova, který se zde stal pánem v r. 1580, se polovina tvrze zřítila do Labe. Adam Zilvár se svou