Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
hrad Chlukov, Strašice
Hrady.cz
Hrad byl rozbořen a vypálen r. 1352 výpravou Karla IV., který tak zasáhl proti Rožmberkům, kteří narušovali mír spory s rakouskými velmoži a pány z Landštejna. Není jisté, s kterým z bezejmenných hradů v oblasti lze tuto zprávu spojit.
Z hradu zbyl pouze příkop, zbytek ustoupil lomu
Graficke pismenko Kompilátor latinsky psané České kroniky ze 16. století, zvaný Beneš Minorita, zaznamenal, že v r. 1351 vypukla jižních Čechách válka mezi mocnými panskými rody. Na jedné straně bojovali páni z Hradce a ze Šternberka, k nimž se přidali Rožmberkové a páni z Michalovic, na druhé straně někteří rakouští velmožové a páni z Landštejna. Karel IV., aby nebezpečné rušitele míru zkrotil, vytáhl v únoru 1352 zejména proti Rožmberkům. Rozbořil a vypálil některé jejich hrady, mezi nimi jmenovitě i Chlukov a Strašice. Tato zpráva nás vede k tomu, abychom hrad Chlukov, o jehož vzniku, místě a dějinách prameny jinak mlčí, ...

historie

S jménem hradu Chlukov lze spojovat více lokalit – všechny s velkou dávkou nejistoty. Už A. Sedláček spojoval toto jméno s vrcholem Lipovsko nedaleko od Strašic (na okraji brdského vojenského újezdu). A. Podlaha uvedl v Soupisu památek, že jsou zde zbytky zdí a vodovodu. V. Švábek a J. Anderle zde provedli povrchový průzkum – našli zde spíš stopy po hledání (a možná i těžbě) železné rudy a po výrobě dřevěného uhlí v milířích. Další možností je

Ivka (T. Durdík: Ilustrovaná encyklopedie českých hradů, Libri, Praha 1999), 28.12. 2009