Jednolodní obdélný barokní chrám, v gotické podobě prvně zmíněný počátkem 2. pol. 14. stol. Vyhořel roku 1538 a 1707. V roce 1722 přestavěn do barokního stylu. Interiér pochází povětšinou z 18. a 19. stol.
Věž
Graficke pismenko Pokud při cestě do Turnova jako dopravní prostředek zvolíme osobní automobil, je nejlépší najet na rychlostní silnici R10 na Černém Mostě a pohodlně cestovat až do Turnova. Pokud zvolíme veřejnou dopravu, tak se do Turnova dostaneme jak vlakem, tak autobusem. Při cestě automobilem je nejlépe zaparkovat u místního nádraží v Turnově a pokračovat pěšky směrem do centra města, takže směrem k náměstí Českého ráje. Chrám sv. Mikuláše je velice dobře viditelný již od nádraží. Z náměstí Českého ráje potom odbočit v levo do ulice Jirásková a zhruba po 200 metrech dojdeme k chrámu. Doporučuji celodenní výlet do Turnova, protože kromě zámku Hrubý Rohozec ...
Aleš Marek, 5.1. 2006

Kostel je přístupný v době bohoslužeb, které se konají denně od 18.00.

historie

První zmínky o kostelu dokazují gotický ráz budovy, počátky 2. poloviny 14. století. Vyhořel roku 1538, při velkém požáru celého města Turnov. Opětovně vyhořel v roce 1707. V roce 1722 byl přestavěn do barokního stylu. Jednolodní budova, obdélná, s pravoúhlým presbytářem a s novou sakristií z konce 19. století. Po jižní straně s mohutnou dvoupatrovou gotickou hranolovou věží. Vně toskánských pilastry nesoucí kládí, na věži lizénové rámy. Loď i

Aleš Marek /Umělecké památky Čech, svazek čtvrtý/, 3.1. 2006

Liberecký kraj