Gotický kostel z 13. století, přestavěn na poč. a ve 2. pol. 15. století. Dále upravován poč. 16. století. V letech 1643-77 opraveny škody 30-leté války. Po požáru r. 1939 je ve zříceninách.
Graficke pismenko Zřícenina kostela sv.Prokopa se nachází u křižovatky silnic jižně od Krupky, naproti pomníku 313 obětem pochodu smrti v dubnu 1945. Pojedete-li z Teplic přes Sobědruhy do Krupky, nemůžete tuto stavbu minout.
Vladimír Studecký, 7.12. 2005

historie

Hornický kostel sv.Prokopa pochází ze 13.století. Za třicetileté války byl pobořen. Opraven byl počátkem 17.století. Vzhledem k poddolování nebyl od roku 1891 používán. V roce 1939 vyhořel Zřícenina je bez střechy a krovů. Roku 1995 bylo obvodové zdivo, kromě štítů, dozděno do původní výše a vršek zdiva zpevněn betonovým věncem. Místo oken jsou mříže.

Teplice  (TP)
    Krupka