Dnes zaniklý hrad Hungerberg postavený Slavkem a Borešem z Rýzmburka, držiteli Bochova, připomínanými r. 1349. V roce 1412 v rukou nepřátel Václava IV. ztratil na významu. Při dobývání Bochova vojsky krále Jiřího Poděbrad r. 1469 byl zničen.
Hladový vrch, kde stával hrad
© Luděk Pitter 09/2004
Graficke pismenko Dnes již zaniklý hrad stával na vrchu dodnes místními nazývaném Hladový. Přímo pod vrchem vede cesta, která začíná při náměstí a stoupá vzhůru mezi chalupami kolem prodejny smíšeného zboží (pokud již nebyla zrušena). Cestou uvidíte vpravo odbočující pěšinu do svahu. Hladový vrch lze po cestě prakticky obejít.
19.3. 2005

historie

Hrad Hungerberg stával při jihozápadním okraji obce Bochova, na Hladovém vrchu, odkud má i své německé jméno. Jeho stavebníky byli Slavek a Boreš z Rýzmburka, kteří se připomínají v r. 1349 jako držitelé Bochova. To je také první zpráva o něm. Hrad měl chránit město a soužil zároveň jako středisko správy rýzmburských lén. Rýzmburkové zde vládli do r. 1406, kdy po porážce v boji panské jednoty proti králi Václavu IV. ztratili Bochov i všechna