Původně gotický kostel z přelomu 13. a 14. století, obklopený hřbitovem na návrší ve východní části obce. Barokní přestavba v 1. polovině 18. století. Součástí areálu je i barokní zděná zvonice a zdevastovaná fara s hospodářským dvorem.
Kostel a zvonice od západu
© Ivan Grisa 12/2009
Graficke pismenko Kostelní areál ve Velimi najdeme východně nad zdejším náměstím, ve vidlici silnic vedoucích do Nové Vsi a Vítězova. Parkování je možné přímo u kostela, autobusová zastávka na náměstí je asi 100 m vzdálena. Od železniční stanice Velim (linka S1 PID) asi 1,5 km jihozápadně.
Kostel je přístupný při bohoslužbách, pravidelně v neděli od 8.00.

Kostel svatého Vavřince se zvonicí ve Velimi
    Nejstarší části velimského katolického kostela pocházejí z přelomu 13. a 14. století. Vzhledem k poloze obce lze předpokládat existenci starší stavby pravděpodobně na tomtéž místě. Celý kostelní areál zaujímá vrchol oblého chlumu ve východní části původní obce. Kostel byl původně jednolodní s přibližně čtvercovým presbytářem. Na základě kamenných článků, objevených při otlučení spodní části vnější fasády, byla vyslovena domněnka o existenci

Ivan Grisa, dle K. Cirglová: Kostel sv. Vavřince ve Velimi, in Památky středních Čech 1998/12 a webové stránky http://cestyapamatky.cz/kolinsko/velim/ , 4.12. 2009