tvrz Třebovle

Knížecí dvůr
Ještě v roce 1677 byla součástí dvora opuštěná středověká tvrz, zbořená pravděpodobně na počátku 18. století.
Rozpadající se zbytky bývalého dvora
© Pavel Vítek 11/2005
Graficke pismenko Jihovýchodně od kostela sv. Bartoloměje se nachází komplex někdejšího knížecího dvora. Ještě v roce 1677 byla jeho součástí opuštěná středověká tvrz, zbořená pravděpodobně na počátku 18. století. Bývalý Knížecí dvůr se dnes nachází ve velmi špatném stavu, způsobeném bezohlednou devastací, k níž došlo v průběhu uplynulých desetiletí.
Mnohem zajímavější je nedaleký ranně gotický kostel sv. Bartoloměje. V okolí stojí za zhlédnutí zejména město Kouřim, jedno z nejstarších původních slovanských osídlení u nás, s částečně zachovalými hradbami a zejména pak skanzen – Muzeum lidových staveb. Otevřeno je od března do prosince denně mimo pondělí.
22.11. 2005

historie

V zachovalých písemných pramenech se ves Třebovle poprvé připomíná teprve v roce 1297, kdy zde měl majetek kouřimský měšťan Adloth. Již v této době zde existoval farní kostel sv. Bartoloměje, doložený však až k roku 1354. Ve vyvýšené poloze jihovýchodně od kostela sv. Bartoloměje se nachází komplex někdejšího knížecího dvora, jehož počátky sahají již do období vrcholného středověku. Existence dvora je bezpečně doložena v polovině 14. století,