hrad Zálužský hrad

Hrádek u Zálužic
Zaniklý hrad z 1. pol. 14. století. Koncem 15. stol. připojen k Žebráku, před r. 1495 ke Komárovu. Po ztrátě rezidenční funkce opuštěn, r. 1543 pustý. V novověku v areálu postaven velký ovčín, na přel. 19. a 20. stol. hranolová věž – rozhledna.
pohled od západu
Graficke pismenko Hrádek u Záluží, respektive místo, kde stával, nalezeneme na návrší, k němuž se dostaneme po cestě odbočující východním směrem od komunikace Záluží - Osek. Z dálky nás upoutá romantická rozhledna, viditelná i z vlaku na trati Praha - Plzeň. Hradní pahorek leží na červené turistické značce Hořovice - Mýto - Strašice přibližně uprostřed mezi železničními stanicemi Hořovice a Cerhovice.
Vlastní budovy na lokalitě včetně věže jsou nepřístupné, lze se však dostat ke zbytkům vodárny, kde byly dříve archeologickými výzkumy doloženy zbytky zdí.
Jan Kořán (doplněno redakci), 30.8. 2006

historie

Hrad Hrádek stával na mírné vyvýšenině mezi Osekem a Zálužím, na místě blíže neurčeného hradiště; jeho držitel Zbyněk ze Záluží zemřel asi r. 1358. Jméno hradu „Hrádek u Zálužic“ se však objevuje poprvé až v r. 1510. V r. 1377 zde seděl Markvart ze Záluží, který pocházel z rodu Sulislavců a byl vnukem Oldřicha z Valdeka. Někdy na sklonku 15. století se Hrádek stal součástí žebráckého panství, jehož držiteli byli (asi od r. 1484) páni z

Záluží
    Ve vsi Záluží, ačkoliv již ve starších dobách statkem svým bývala, povstala tvrz teprve v 16. století. Ves dostala se r. 1554 ke zboží Budislavskému, když ji byl Mikuláš Tučap z Tučap od Mily z Broumovic a Johanky Batelovské z Prostého, nápadnic dvou bratří svých, koupil. Statek Budislavský náležel potom Mikulášovi a bratru jeho Hynkovi. Onen záhy zemřel, zůstaviv tuším syny Jana a Jindřicha, s kterými se strýc jejich Hynek asi r. 1573 rozdělil.

August Sedláček, Hrady zámky a tvze Království českého IV., 6.3. 2017

popis

Novodobé změny zcela setřely podobu hradu. Ještě A. Sedláček zde viděl zbytky příčného příkopu a čelní hradby, v nerovné vnitřní ploše zaznamenal četné prohlubně, snad zbytky původní zástavby, ze které byla vykopána vstupní šíje (snad do sklepa) s portálem. Při stavbě vodárny roku 1954 došlo k výrazným terénním zásahům ve východní části areálu, které byly naštěstí dokumentovány J. Maličkým. Bylo zachyceno čelo a část bočních stěn zděné budovy,